Manon Stravens

Journalist

Gepubliceerd op 08-01-2016

Boko Haram

betekenis & definitie

Boko Haram, eigenlijke naam Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad, is een Nigeriaanse terreurbeweging die met geweld een islamitische staat in Nigeria en buurlanden wil vestigen. Begon in de jaren 90 als geweldloze, politiek gesteunde, ideologische revolte. Groeide onder huidige leider Abubakar Shekau uit tot een ondergrondse oorlogsmachine.

Door toedoen van Boko Haram behoort Nigeria samen met Irak, Pakistan, Afghanistan en Syrië tot de vijf landen die in 2014 samen verantwoordelijk zijn voor 80% van de terreurdoden wereldwijd. Minstens 17.000 werden slachtoffer van het geweld in Nigeria.

Politiek en internationale gemeenschap lieten de Nigeriaanse beweging jarenlang links liggen, maar door toenemend gebruik van buitensporig geweld en de opkomst van andere terreurgroepen in Afrika veranderde dat. Een effectieve bestrijding van de beweging heeft tot dusver gefaald omdat de militaristische aanpak door het Nigeriaanse leger te eenzijdig is en geen oog heeft voor de drijvende krachten achter de terreurgroep. Boko Haram past in een rijke traditie van religieuze groeperingen, sekten en volksbewegingen die Nigeria kent en heeft gekend. Aanvankelijk richtte de groep haar pijlen op staat, leger, politie, politici en religieuze leiders van Nigeria, maar verschoof de aandacht naar burgers en burgerdoelen. Dat is de mede als gevolg van radicalisering, maar ook de opkomst van burgermilities. Boko Haram wil 'afvalligen' elimineren en maakt zich schuldig aan massamoord, ontvoering, seksuele slavernij, vernietiging van infrastructuur en afpersing, waarvan meer moslims dan christenen het slachtoffer zijn. Ook poreuze landsgrenzen, corruptie, een grote kloof tussen arm en rijk en gebrekkige religieuze kennis onder kansarme jongeren helpt hen aan geld, wapens en nieuwe rekruten. Mogelijk profiteert Boko Haram incidenteel van financiële steun en wapens van andere terreurgroepen in de Sahel, maar structurele banden zijn nooit bewezen. De terreurgroep verwerpt de hen toebedeelde naam 'Boko Haram', alsook de vertaling daarvan, 'westers onderwijs is zondig'.