Maj de Bruijn

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 27-01-2014

2014-01-27

Zeeuwse bolus

betekenis & definitie

De Zeeuwse bolus is een zoet en plakkerig broodje uit Zeeland. De broodjes zijn te herkennen aan de spiraalvorm waarin ze zijn gedraaid.

De Zeeuwse bolus wordt gemaakt door strengen brooddeeg door een suikermengsel te rollen en vervolgens in een spiraalvorm te draaien. Daarna worden de broodjes in ongeveer dertig minuten gebakken. De Zeeuwse bolus wordt gemaakt met witbrood, kaneel en donkerbruine basterdsuiker. Sommige bakkers kiezen ervoor het broodje enkel met suiker te maken, maar de meesten gebruiken ook kaneel. Het broodje zou rond de zeventiende eeuw naar Nederland zijn gebracht door Spaans-Portugese Joden, die het broodje bollo noemden. Het viel de Nederlanders op en zij namen het recept over onder de naam bolus. Sinds 1998 wordt er jaarlijks het Zeeuws Kampioenschap bolusbakken gehouden, waarbij men de lekkerste bolus uitkiest. In 2013 mocht bakker Jan Dees zich de winnaar noemen van deze titel.