Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 13-01-2014

Tarte Tatin

betekenis & definitie

De tarte tatin is een omgekeerde appeltaart en is, anders dan gewone appeltaarten, niet omringd door deeg. Na het bakken wordt de taart omgedraaid, waardoor de appels bovenop liggen en het deeg de bodem vormt.

Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van dit gebak, zo zouden bijvoorbeeld de Franse zussen Tatin hebben verteld dat zij deze taart per ongeluk hebben gecreëerd. Wat de waarheid ook mag zijn, de taart is in ieder geval naar deze zussen vernoemd. Het fruit wordt als eerst in de bakvorm gedaan, waarna het deeg over de top wordt verdeeld. Na het bakken wordt de taart omgedraaid. De tarte tatin wordt traditioneel van appels gemaakt en heeft een laagje van gekarameliseerde suiker. Het gebak kan echter ook met andere soorten fruit worden gemaakt, zoals peer, ananas, abrikozen of aardbeien. Voor mensen met een hartige trek kan de taart ook worden gemaakt met groenten als tomaat en prei.