Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 11-02-2014

Stroopwafel

betekenis & definitie

Een stroopwafel is een wafelkoek gevuld met een zoete laag stroop. De koek bestaat uit twee ronde wafels die aan elkaar geplakt zitten door de plakkerige vulling.

Voor de stroopwafel wordt een wafel gebakken en vervolgens door de helft gesneden, zodat er twee rondjes zijn. Daarna wordt de ene helft met stroop ingesmeerd en de andere helft er weer op geplakt. De stroopwafels zijn in verschillende maten verkrijgbaar, zo kan men kleine wafels van 5 centimeter tot grote wafels van 25 centimeter krijgen. Men kan ook enkel de koekresten van de stroopwafels kopen, die vaak op een markt verkocht worden waar ook de stroopwafels gemaakt worden. De wafel is ook wel bekend als de Goudse wafel, omdat de koek voor het eerst in Gouda gemaakt werd. Daar maakte men in de negentiende eeuw koeken door koek- en deegresten met stroop te mixen. Die stroopwafels werden ook wel armenkoeken genoemd omdat ze zo goedkoop waren.