Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 17-02-2014

Soesje

betekenis & definitie

Een soesje is een klein éénhapsgebakje van kookdeeg gevuld met slagroom, banketbakkersroom of ijs.

Over het algemeen is een soesje rond van vorm, als een balletje, maar het kan ook tot een langwerpige soes of een zwaan worden gemaakt. Het éénhapsgebakje kan ook omgetoverd worden in een grote taart. Zo is de croquembouche bijvoorbeeld een grote toren, opgebouwd uit soesjes. Naast het simpele soesje gevuld met slagroom, bestaan er ook andere soorten en smaken. Zo zijn er langwerpige bananensoesjes en maakt men ook ronde soezen, overgoten met chocolade. Om de soes te maken spuit men het deeg met een spuitzak op een bakplaat en bakt de balletjes tot ze hol zijn. Vervolgens spuit men aan de onderkant een vulling in de soes. De soesjes worden ook als basis gebruikt voor andere gebakjes als de Bossche bol en de eclair, allebei gemaakt van een grote soes.