Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 27-01-2014

Roggebrood

betekenis & definitie

Roggebrood is een donkerbruin brood dat wordt gemaakt van de graan rogge. Het brood is erg donker van kleur en bekend vanwege de zure smaak die het heeft.

Vroeger was roggebrood, naast aardappelen, het meest gegeten soort voedsel. Tegenwoordig is dat brood vervangen door het bekende tarwebrood uit de winkels. Roggebrood is kleiner dan een tarwebrood en wordt vaak al voorgesneden verkocht. Het brood is niet zo luchtig als de normale boterhammen en dus zijn de plakjes wat dunner. Roggebrood is donkerbruin en soms zelfs zwart van kleur. De basisingrediënten van het brood zijn rogge, water en zout. Soms wordt er ook gist of zuurdesem aan het brood toegevoegd. Nederland kent verschillende soorten roggebrood, die op verschillende manieren worden gemaakt. Zo heeft het Gronings roggebrood een lange baktijd van zestien uur, wordt Fries roggebrood niet gegist en kent het Brabants roggebrood juist een korte baktijd van vier uur. Daarnaast kent men ook nog roggebrood uit Gelderland en Limburg, elk op een eigen manier gemaakt.