Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 11-02-2014

Petitfour

betekenis & definitie

Een petitfour is een klein gebakje dat uit verschillende soorten, smaken en vormen bestaat. De éénhapsgebakjes worden vaak gebruikt bij een high tea, waar men van meerdere kleine hapjes geniet.

Petitfours bestaan in verschillende soorten en maten. Zo zijn er kleine vierkantje cakejes, gevuld met slagroom of crème en omhuld door een laagje marsepein of petitfours gemaakt met bavaroise. Maar men maakt ook van bestaand gebak de kleine éénhapsgebakjes. Zo bestaan er ook minivlaaien of hele kleine appeltaarten. Eigenlijk kan een petitfour dus van alles zijn, zolang het maar in een kleine portie gemaakt is. De gebakjes worden vaak gegarneerd met suikerwerk en andere kleine versiersels zoals slagroom en chocoladefiguurtjes. De naam petitfour is Frans en betekent 'kleine oven'. Men zou vroeger kleine gebakjes hebben gemaakt in ovens die nog warm genoeg waren, maar niet meer voorzien werden van de kostbare brandstof.