Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 21-01-2014

Oudewijvenkoek

betekenis & definitie

Oudewijvenkoek is een Groningse snijkoek die qua vorm en kleur op een ontbijtkoek lijkt. De lichtgekleurde koek is zacht en heeft, anders dan bij ontbijtkoek, een anijssmaak.

De koek zou de naam oudewijvenkoek hebben gekregen omdat het zo zacht is en dus door iedereen te eten is, zelfs door oude vrouwen zonder tanden. Men noemt de koek ook wel Oal Wief of Olwief en eet het vooral bij de koffie of thee. In de winkels wordt oudewijvenkoek vooral zonder krenten en rozijnen verkocht, maar voor de liefhebbers kunnen deze ook aan de snijkoek worden toegevoegd. Het wordt onder andere gemaakt van stroop, roggemeel, anijs en koekkruiden. Naast oudewijvenkoek en ontbijtkoek, bestaan er ook vergelijkbare soorten als kandijkoek, gemberkoek en sukadekoek. Allemaal gelijk van vorm, maar met verschillende ingrediënten gemaakt.