Mise-en-place wat is de definitie & betekenis

Onder mise-en-place worden de voorbereidende werkzaamheden in de keuken verstaan. De term komt uit de Franse taal en betekent letterlijk "op zijn plaats gezet". Deze voorbereidende werkzaamheden zorgen ervoor dat er al spullen klaarstaan die men nodig heeft bij het bereiden van gerechten.

Hoewel mise-en-place vooral over de werkzaamheden in de keuken gaat, wordt de term in de horeca ook voor andere zaken gebruikt. Het klaarleggen van het bestek en borden bijvoorbeeld en het opbouwen van een zaal. Kortom, al het voorbereidende werk voorafgaand aan een diner. Hierbij kan ook gedacht worden aan het neerzetten van borden in de keuken, waar bijvoorbeeld de salade op wordt gelegd. Zo kan men snel doorwerken. Een goede mise-en-place zorgt ervoor dat een diner soepel verloopt, want als men alles nog ter plekke moet doen, neemt dit veel tijd in beslag. Bij mise-en-place in de keuken kan gedacht worden aan het trekken van bouillon en het afbakken van brood, maar ook het voorsnijden van groenten en andere etenswaren. Tijdens de rustige momenten wordt het voorbereidende werk gedaan, zodat men zich daar tijdens drukke momenten geen zorgen over hoeft te maken.

Meer weten?

Wil je meer weten over Mise-en-place? Neem dan via onderstaande button contact op met Maj de Bruijn.

Neem contact op