Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 13-01-2014

Likeur

betekenis & definitie

Een likeur is een sterke drank, zoet van smaak en vaak met een alcoholpercentage van ongeveer twintig procent. Dit percentage kan ook oplopen, zoals de veertig procent alcohol in Cointreau.

Een likeur heeft altijd een alcoholpercentage van minimaal vijftien procent en een minimum van honderd gram suiker per liter. De drank bestaat uit alcohol, water, suiker en een smaakmaker. Er bestaan tientallen verschillende soorten zoals vruchten-, kruiden-, cream-, koffie-, en notenlikeuren, de een zoeter dan de ander. Een notenlikeur is gemaakt op basis van noten, zoals amandelen in Disaronno, terwijl een vruchtenlikeur gemaakt is op basis van vruchten, zoals appel in Apfelkorn. Vele kunnen puur gedronken worden, maar vaak zijn ze onderdeel van een mixdrank. Likeur is van origine een geneeskrachtig elixer van alcohol, kruiden en etherische oliën, zoeter gemaakt met suiker om het drankje beter drinkbaar te maken.