Eclair wat is de betekenis & definitie

Een eclair is een langwerpig gebakje van soezendeeg, gevuld met een crème en overgoten met een laag glazuur of chocolade.

Eclairs kunnen met verschillende soorten vulling worden gevuld, zoals banketbakkersroom, ganache of slagroom. De room in het gebak kan ook nog andere smaken als chocolade, koffie of fruit hebben, sommigen eclairs hebben zelfs een roomvulling van rum. Het laagje chocolade of glazuur dat op de eclair zit, omhult het gebakje niet helemaal en aan de zij- en onderkant is het deeg dan ook nog te zien. Men spuit de deeg met een spuitzak in een lange lijn en bakt het deeg vervolgens af tot het knapperig en hol is. Eenmaal afgekoeld wordt de vulling erin gespoten en wordt het gebakje bedekt met een laagje glazuur. Waar het gebak precies vandaan komt weet men niet, maar er wordt vanuit gegaan dat het rond de 19e eeuw is ontstaan in Frankrijk. Volgens sommigen werden eclairs voor het eerst gemaakt door de Franse chef-kok Marie-Antoine Careme.