Cronut wat is de betekenis & definitie

De cronut is een nieuw soort lekkernij, bestaande uit een deeg van croissant en donut en een laag glazuur. De twee worden gecombineerd tot een gebak dat de vorm heeft van een donut en de luchtigheid van een croissant.

De naam cronut is een combinatie van de twee etenswaren die de basis zijn voor deze creatie, de donut en croissant. De lekkernij is in mei 2013 gecreëerd door de Franse chef Dominique Ansel in zijn Dominique Ansel Bakery in New York. Na een paar dagen waren zijn creaties al zo populair, dat men uren voor de opening van de bakkerij in de rij ging staan om een cronut te kopen. Er ontstond zelfs een zwarte markt rond deze speciale donuts, waar ze voor vele hoge prijzen werden doorverkocht. Inmiddels wordt de cronut ook door andere bakkers en winkels gemaakt en verkocht, maar Ansel maakt nog altijd de enige echte. Hij frituurt het gelaagde deeg in druivenpitolie, waarna hij de cronut door de suiker rolt, vult met een crème en vervolgens met glazuur overgiet.