Valkhof betekenis & definitie

Het Valkhof is een park in Nijmegen in Nederland, aan de rand van het centrum op een kleine heuvel met uitzicht over de Waal.

Het gebied in Nijmegen-Centrum tussen de Waalkade en het Kelfkensbos werd al jarenlang bewoond en heeft in de geschiedenis van Nijmegen en omgeving altijd een belangrijke rol gespeeld. Een belangrijk onderdeel van dit gebied, gelegen ten noorden van de Voerweg, is sinds de late Middeleeuwen beter bekend onder de naam ''Valkhof''. Als uitloper van de stuwwal uit de IJstijd was het Valkhof hoog gelegen ten opzichte van de rivier de Waal en het aan de overzijde gelegen vlakke land de Betuwe. Hier werd goed gebruik van gemaakt door de Bataven en de Romeinen. De Romeinen bouwden hier een zogeheten Castellum, ook wel een fort genoemd.

Mede uit onvrede met het gebruik van de St. Nicolaaskapel door de Plantsoenendienst werd in 1978 de Valkhofvereniging opgericht. Deze vereniging heeft als doel om het Valkhof onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

Het Valkhof is te betreden via een loopbrug direct aan het Kelfkensbos-plein en is de laatste jaren bekend geraakt door muziekfestivals zoals het ''Valkhof Festival''. Tevens doet het Valkhof ook mee in de Nijmeegse strip ''Kim & Eddy: De Tresoor van Nijmegen''.