Louis Wolf

WordPress Cursus | WordPress in één dag de baas

Gepubliceerd op 13-02-2017

2017-02-13

WordPress

betekenis & definitie

WordPress is een (website)publicatieplatform of content management systeem (CMS) gericht op gebruikersgemak.

Op 27 mei 2003 is WordPress vrijgegeven door Matthew Mullenweg and Mike Little, als afsplitsing van b2/cafelog. WordPress is als open source software vrijgegeven onder GNU GPLv2+ licentie. Het platform maakt het eenvoudig om een website, weblog of webshop te publiceren en te beheren via een webinterface.

Er weinig tot geen kennis nodig over het bouwen van websites om met WordPress te kunnen werken. Mede door het gebruikersgemak maakt momenteel meer dan 27% van de websites wereldwijd gebruik van WordPress. Vergeleken met andere CMS systemen zoals Drupal en Joomla! heeft WordPress ongeveer 59% van de websitemarkt in handen.

Via thema's en plug-ins is WordPress gemakkelijk aan te passen en uit te breiden. Ontwikkelaars kunnen terug vallen op veel en goede documentatie bij het bouwen van thema's en uitbreidingen voor WordPress. Het systeem is geschreven in de programmeertaal PHP en draait op het databasesysteem MySQL.

De hoge acceptatiegraad maakt WordPress een geliefd doelwit voor hackers, die geautomatiseerd niet-gedichte beveiligingslekken op een groot aantal websites testen en waar mogelijk uitbuiten.

Bronvermelding