Logistieke begrippen omschreven.

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 20-10-2016

WIM

betekenis & definitie

WIM staat voor Weight In Motion. Dit systeem stelt met behulp van sensoren in het wegdek het gewicht van een vrachtwagen vast. Zo wordt vastgesteld of een vrachtwagen overbeladen is. Bij overbelading wordt er een videoregistratie van de vrachtwagen gemaakt, waarna de politie de chauffeur aan kan houden.

Wanneer de vrachtwagen zwaarder is dan toegestaan maken camera’s boven de weg een foto van de vrachtwagen en het kenteken. Deze beelden worden vervolgens doorgestuurd naar de politie, die vervolgens de vrachtwagen staande kan houden. Na aanhouding wordt de vrachtwagen opnieuw gewogen op een speciale weegbrug. Zo wordt het definitieve gewicht van de vrachtwagen vastgelegd en wordt duidelijk in hoeverre de vrachtwagen het maximum gewicht heeft overschreden.

De mate van overschrijding bepaalt namelijk de hoogte van de sanctie die de politie oplegt. Wanneer er sprake is van een kleine overschrijding houdt de politie het doorgaans bij een waarschuwing. Is de overtreding fors, dan maakt de politie vrijwel altijd proces-verbaal op. Wanneer er sprake is van een ernstige overschrijding van het maximumgewicht, dan zal de politie ook altijd eisen dat de lading deels overgeladen wordt op een andere vrachtwagen.

WIM wordt dus gebruikt om overtreders op het gebied van overbelading op te sporen. Overbelading wordt namelijk gezien als een ernstig delict, vanwege de vele gevolgen. Ook is het een economisch delict, omdat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Andere vervoerders die zich wel aan het maximumgewicht houden kunnen voor dezelfde prijs namelijk minder vervoeren. Daarnaast zorgt overbelading voor schade aan het wegdek. En ten slotte wordt de remweg van het voertuig dat zwaar beladen is sterk verlengd, waardoor de kans op ongelukken aanzienlijk stijgt.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!