Logistiek

Logistieke begrippen omschreven.

Gepubliceerd op 12-10-2016

Warehouse management

betekenis & definitie

Warehouse management is het beheer van een magazijn, opslagplek of distributiecentrum. Gezien de omvang van veel magazijnen is warehouse management een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Een goed functionerend magazijn werkt namelijk kostenbesparend. Vaak wordt warehouse management uitgevoerd aan de hand van een digitaal warehouse management systeem.

Warehouse management is met name gericht op het optimaliseren van de goederenstroom binnen een magazijn. Door in de gaten te houden welke goederen zich op welke plek bevinden kan men snel een product vinden wanneer dit nodig is. Bij warehouse management kan bovendien de locatie van goederen geoptimaliseerd worden, dat elk product op de meest efficiënte plek ligt. Bijvoorbeeld, producten die veel verkocht worden moeten goed bereikbaar zijn, zodat ze gemakkelijk gepakt kunnen worden.

Zoals gezegd zijn er computersystemen die het warehouse management voor een groot deel zelf uit kunnen voeren. Door verschillende bedrijfsprocessen te combineren ontstaat er een grote database van kennis die een warehouse management systeem kan inzetten om de juiste beslissingen te maken.

Warehouse management is met name van belang voor bedrijven die het belangrijk vinden hun magazijn te optimaliseren. Hiervoor maakt het niet uit of men een groot of een klein magazijn heeft. Wanneer men let op de efficiëntie kan ook een klein bedrijf veel voordeel halen uit goed warehouse management.