Logistiek

Logistieke begrippen omschreven.

Gepubliceerd op 20-10-2016

Track & trace

betekenis & definitie

Track & trace is een manier om voertuigen of goederen te volgen. Bij geavanceerde track & trace systemen is het mogelijk om dit realtime te doen. Minder geavanceerde systemen bieden de mogelijkheid om regelmatig een update te geven over de exacte locatie. Track & trace maakt gebruik van GPS.

Track & trace wordt door veel transportbedrijven gebruikt om te monitoren waar het wagenpark zich bevindt. Voor een deel kan dit een controlerende functie hebben ten opzichte van de chauffeurs, die weten dat hun locatie altijd bekend is. Maar het is daarnaast een belangrijke manier om de veiligheid van voertuigen te bewaken. In geval van diefstal kan een voertuig namelijk snel weer worden teruggevonden.

Daarnaast biedt het track & trace systeem voor bedrijven de mogelijkheid om realtime hun goederenstroom te beheren. Wanneer een track & trace systeem is aangesloten op een warehouse management systeem, kan men inzien wanneer bepaalde goederen binnenkomen, hoeveel vertraging een vrachtwagen die onderweg is naar een klant heeft en bepalen welke goederen alvast klaargezet kunnen worden om de eerstvolgende vrachtwagen mee te laden.

Voor particulieren wordt een track & trace systeem vooral gebruikt als een veiligheidsmaatregel tegen diefstal. Veel luxe auto’s hebben een dergelijk systeem als onderdeel van bun beveiliging. Het is mogelijk voor particulieren om het beheer van dit systeem over te geven aan een extern beveiligingsbureau. Zij kunnen de locatie van de auto constant monitoren en in geval van een calamiteit direct de politie inschakelen.