Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 21-10-2016

Outsourcing

betekenis & definitie

Outsourcing is het uitbesteden van taken die voorheen intern binnen een onderneming werden uitgevoerd. Binnen de logistiek wordt outsourcing gebruikt om de transport van goederen door een externe partij te laten uitvoeren.

Onderneming kunnen binnen hun bedrijfsvoering ervoor kiezen om bepaalde taken te laten uitvoeren door externe partijen. Dit is veelal het geval wanneer een onderneming internationaal opereert en een bepaalde taak in een ander land goedkoper kan laten uitvoeren. Outsourcing wordt dan ook altijd gezien als een strategische keuze binnen de bedrijfsvoering om de kosten te dekken en te zorgen voor hogere opbrengsten.

Een onderneming kan verschillende voordelen hebben bij outsourcing. Zo kan men bepaalde (productie)middelen afstoten, zodat men daar verder geen kosten meer voor heeft en er meer eigen vermogen vrijkomt. Daarnaast wordt personeel door de externe partij aangeleverd, zodat men zelf niet op zoek hoeft te gaan naar eigen, gekwalificeerd personeel. Hoewel outsourcing diverse voordelen kan hebben voor de onderneming, wordt door sommigen gesteld dat het zou leiden tot oneerlijke concurrentie. In sommige landen is het minimum loon een stuk lager dan in andere landen, waardoor bedrijven uit dure landen minder snel worden gevraagd voor outsourcing.

Een veelvoorkomende vorm van outsourcing is het inkopen van een cateringbedrijf dat het eten binnen een onderneming verzorgd. Binnen de logistiek wordt bij outsourcing veelal lokale onderneming ingeschakeld om het lokale transport te verzorgen.