Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 21-10-2016

Koolstofdioxide

betekenis & definitie

Koolstofdioxide is een reukloze en kleurloze stof die in de atmosfeer van de aarde voorkomt. Koolstofdioxide komt zowel door natuurlijke verschijnselen als menselijk handelen in de atmosfeer terecht.

Koolstofdioxide is een verbinding van zuurstof en koolstof met de scheikundige formule CO2. Koolstofdioxide komt van nature voor in de atmosfeer. Bij een vulkaanuitbarsting komen over het algemeen grote hoeveelheden koolstofdioxide in de atmosfeer, maar ook als afvalstof van het in- en uitademen van mensen en dieren. Koolstofdioxide is een stof die bijdraagt aan het broeikaseffect. Koolstofdioxide zorgt ervoor dat zonlicht minder goed vanuit de aarde terug kan worden gestoten naar de ruimte, waardoor de warmte op de aarde blijft.

De grote uitstoot van koolstofdioxide is onder andere een gevolg van het veelvuldig gebruik van vervoers- en transportmiddelen. Auto’s, bussen, vliegtuigen en andere voertuigen hebben voor het gebruik allemaal brandstof nodig. Bij de verbranding van de meeste soorten van brandstof komt CO2 vrij. De logistiek en transportsector kan dan ook worden gezien als een van de voornaamste veroorzakers van het versterkte broeikaseffect. De uitstoot van koolstofdioxide is in dat geval evenredig aan de brandstof die wordt verbruikt.

Koolstofdioxide is in grote hoeveelheden niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. Een overdosis koolstofdioxide leidt tot ademnood, waardoor men al snel bewusteloos raakt.