Logistiek

Logistieke begrippen omschreven.

Gepubliceerd op 20-10-2016

Depot

betekenis & definitie

Een depot is de benaming voor een plek of gebouw waar goederen worden opgeslagen. Daarnaast kan een depot verwijzen naar een plek waar onderhoud wordt gepleegd aan voertuigen, zoals bussen, trams en treinen.

Binnen de logistiek kan een depot naar verschillende plaatsen verwijzen. Ten eerste is een depot een opslag van goederen. In sommige gevallen gaan goederen niet direct van de producent naar een markt of winkel, maar worden de goederen eerst in een depot bewaard. Indien er in de logistieke keten gebruik wordt gemaakt van een distributiecentrum, worden goederen veelal hier opgeslagen. Dit is echter niet altijd het geval. Depot kan in brede zin dus verwijzen naar alle plekken waar goederen liggen opgeslagen.

Een depot heeft naast opslagplek nog een andere betekenis binnen de logistiek. Een depot kan tevens verwijzen naar een plaats waar vervoersmiddelen worden onderhouden. Hierbij kan men denken aan treinen, trams en bussen. Met name toen de stoomlocomotief nog in gebruik was, was het depot een belangrijke plek. Deze soort treinen gingen namelijk snel kapot, waardoor structureel onderhoud zeer belangrijk was. Moderne treinen hebben niet zoveel onderhoud nodig, waardoor het traditionele depot weinig meer voorkomt.