Logistiek

Logistieke begrippen omschreven.

Gepubliceerd op 20-10-2016

2016-10-20

Begeleid transport

betekenis & definitie

Begeleid transport is een vorm van transport waarbij het te vervoeren goed of product wordt afgeschermd door begeleiding van een erkende begeleider. Begeleid transport moet er daarnaast voor zorgen dat de doorstroom van het overige verkeer soepel verloopt.

Wanneer men als onderneming of instelling exceptioneel transport wilt vervoeren, dient men hiervoor begeleid transport in te schakelen. Exceptioneel transport zijn alle voertuigen die niet passen binnen de in Nederland vastgelegde regels en voorwaarden omtrent afmetingen en massa. Om toch goederen te vervoeren die niet passen binnen deze reglementen, is men als vervoerder verplicht om begeleid transport in te schakelen. In Nederland zijn er een klein aantal erkende instanties die begeleid transport mogen uitvoeren. Nederland is dan ook een van de weinig landen waar men verplicht is om een apart examen af te leggen voor transportbegeleider. Als transportbegeleider is men tijdens begeleid transport bevoegd om het verkeer stil te leggen en te blokkeren, zolang dit maar in het belang is van de verkeersveiligheid van overige weggebruikers.

Bij begeleid transport wordt er gebruik gemaakt van speciaal daarvoor ingerichte voertuigen. Hierbij kan worden gedacht aan auto’s met opvallende kleuren en lichten en duidelijke borden die aangeven dat het begeleid transport betreft. De vervoerde en de transportbegeleiding dienen daarnaast samen overeen te stemmen op welke manier verschillende activiteiten, zoals laden, stuwen en lossen, worden ingevuld. In andere woorden, door welke partij deze werkzaamheden worden uitgevoerd.