Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

ATB vervoer

betekenis & definitie

Het Arbeidstijdenbesluit voor het vervoer is een wetgeving die onder meer de werkuren van bus- en vrachtwagenchauffeurs regelt. Het Arbeidstijdenbesluit is een onderdeel van de Arbeidstijdenwet. In Nederland wordt het Arbeidstijdenbesluit vaak als rijtijdenbesluit aangeduid.

Het arbeidstijdenbesluit zet regels op betreft arbeids- en rusttijden van werknemers. In hoofdstuk 2 van het Arbeidstijdenbesluit is specifiek geschreven voor het wegvervoer en is van toepassing op zowel het binnenlandse als het internationale vervoer. In België wordt dit hoofdstuk de wetgeving op de rij- en rusttijden genoemd.

Het besluit bestaat uit twee regelingen met betrekking tot de dagelijkse rust. Voor de standaardregeling geldt dat er bij periode van 24 uur minimaal 11 uur aaneengesloten rust gehouden moet worden. Er is ook een overlegregeling. Hierbij is vastgesteld dat de dagelijkse rust maximaal drie keer per week mag worden ingekort. Op deze drie dagen moet dan minimaal 9 aaneengesloten uren rust gehouden worden.

Een keer per week moet er minimaal een rusttijd van 45 aaneengesloten uren plaatsvinden. Dit moet uiterlijk na zes aaneengesloten werkdagen. Ook hier is een verkorting van de rusttijd mogelijk. In dat geval moet er minimaal 24 uur aaneengesloten rust gehouden worden. De minder gemaakte uren moet dan gecompenseerd worden bovenop de wekelijkse rust. Per twee weken moet er minimaal 228 uur gerust worden. Dit aantal uren kan hoger zijn als er nog uren gecompenseerd moeten worden.

Een chauffeur mag volgens het Arbeidstijdenbesluit maximaal vier en een half uur achter het stuur zitten zonder onderbreking. Vervolgens moet er minimaal 45 minuten gerust worden. Deze rustperiode mag ook worden verdeeld in twee delen, een eerste periode van 15 minuten en een tweede periode van 30 minuten.