Logistiek

Logistieke begrippen omschreven.

Gepubliceerd op 12-10-2016

Alternatieve brandstof

betekenis & definitie

Alternatieve brandstoffen zijn brandstoffen die het milieu minder belasten dan bijvoorbeeld benzine en diesel. De alternatieve brandstoffen worden ook wel ‘schone’ brandstoffen genoemd omdat ze aanzienlijk minder schade aan het milieu brengen.

Een bekende vorm van een alternatieve brandstof is elektriciteit. Door middel van een laadpaal kan een vervoermiddel opgeladen worden met elektriciteit waar het voertuig vervolgens op kan rijden. Het nadeel van rijden op elektriciteit is dat het opladen over het algemeen veelt tijd kost, met name in vergelijking met het tanken van benzine of diesel.

De schoonste alternatieve brandstof is waterstof. Deze brandstof is zeer vriendelijk voor het milieu aangezien de uitstoot van een waterstofmotor enkel water is, en dus geen schadelijke CO2. Het nadeel van deze brandstof is dat de productie van waterstof veel energie kost. Daarnaast is er op dit moment nog geen infrastructuur om waterstof te denken. Mede om deze redenen moet waterstof zich in de toekomst nog bewijzen.

In Duitsland en Italië is het gebruik van aardgas steeds populairder aan het worden. Het voordeel van aardgas is dat het een stuk schoner is dat de uitstoot van benzine en diesel, daarbij is het ontzettend goedkoop. Het grote nadeel is dat aardgas maar op een beperkt aantal plaatsen te verkrijgen is. Aardgas heeft veel kenmerken van LPG.

Er is ook een alternatief dat voortkomt uit GFT en mest, hieruit wordt groengas geproduceerd. Groengas is ook een zeer schone brandstof en het kan, in tegenstelling tot benzine en diesel, nooit opraken. Daarbij kan een auto die op aardgas rijdt ook op groengas rijden. Er is op dit moment een beperkte infrastructuur voor het tanken van groengas in Nederland.