Literatuur, Geschiedenis en Theorie

J.A. Dautzenberg (2009)

Gepubliceerd op 06-02-2017

sage

betekenis & definitie

Een sage (van het Duits ‘was gesagt wird’, wat gezegd wordt) is een - meestal langer - fantastisch verhaal met een historische kern.

Men onderscheidt verschillende typen, zoals de etymologische sage, waarin een naam verklaard wordt (bijv. "Daedalus en Icarus"), de historische sage over historische figuren en gebeurtenissen (bijv. "Wilhelm Tell") en de heldensage over belangrijke personen en indrukwekkende gebeurtenis­sen.

De westerse sagen verdelen we naar het volk van herkomst in drie groepen: de Grieks-Romeinse ("De strijd om Troje", "De zwerftochten van Odysseus", "Daedalus en Icarus" en "Oedipus"), de Germaanse "Robin Hood", "Tijl Uilenspiegel", "De Vliegende Hollander", "Wilhelm Tell", "Faust" en "De rattenvanger van Hamelen") en de Keltische ("Arthur en de ridders van de Ronde Tafel", "De Graal" en "Tristan en Isolde"). Sagen kennen we doordat ze in allerlei andere genres werden verwerkt. De de Grieks-Romeinse kennen we door toneelstukken uit de Oudheid en het Homerische epos, de Germaanse en Keltische vooral via de ridderromans (Arthurroman, Graalroman, Tristan en Isolde roman)