Gepubliceerd op 30-07-2017

Warschaupact

betekenis & definitie

Militair bondgenootschap van het Oostblok, op 14 mei 1955 in de Poolse hoofdstad Warschau gesloten.

De oorspronkelijke deelnemers van het Warschaupact waren de Sovjetunie, Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Albanië. In 1956 trad de Duitse Democratische Republiek (DDR) toe. Albanië deed vanaf 1961, na een breuk met Moskou, niet meer met de gezamenlijke oefeningen mee.

De directe aanleiding voor de oprichting van het Warschaupact was het toetreden van de Bondsrepubliek Duitsland tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). In het Oostblok bestond grote angst voor een opnieuw bewapend Duitsland.

De Sovjetunie domineerde het Warschaupact. Sovjettroepen die in de lidstaten waren gelegerd, werden steeds meer als bezettingstroepen gezien.

Het Warschaupact heeft slechts één keer een gezamenlijke militaire actie uitgevoerd, namelijk de inval in Tsjechoslowakije in 1968 die een einde maakte aan de Praagse Lente. Aan die actie deden legereenheden uit de Sovjetunie, Polen, de DDR, Hongarije en Bulgarije mee. Albanië trok zich nu formeel uit het Warschaupact terug.

Aan het eind van de jaren tachtig maakten de satellietstaten zich gaandeweg van de Sovjetunie los. Het uiteenvallen van de Sovjetunie betekende definitief het einde van het Warschaupact. Op 1 april 1991 werd het pact opgeheven. De formele ontbinding vond op 1 juli in Praag plaats.