Gepubliceerd op 30-07-2017

Tannenberg, Slag bij (26-30 augustus 1914)

betekenis & definitie

Een belangrijke veldslag tussen Duitsland en Rusland in Oost-Pruisen, in het begin van de Eerste Wereldoorlog.

De Duitse legerleiding stelde aan het eind van de negentiende eeuw een plan op om met succes een tweefrontenoorlog te kunnen voeren. Dit von Schlieffen-plan was gebaseerd op de veronderstelling dat Rusland ongeveer zes weken nodig had om te mobiliseren. In die periode moest Duitsland Frankrijk verslaan. In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog concentreerden de Duitsers daarom hun aandacht vooral op Frankrijk.

De Russische mobilisatie bleek echter sneller te verlopen dan de Duitsers hadden ingeschat. Mede op dringend verzoek van Ruslands bondgenoten Frankrijk en Groot-Brittannië vielen kort na het begin van de Duitse aanval op Frankrijk het Russische Narev- en Njemenleger de Duitse provincie Oost-Pruisen binnen, waardoor de Duitsers gedwongen waren troepen van het Westfront naar het oosten over te plaatsen. De Duitse generaal Paul von Hindenburg en zijn stafchef Erich Ludendorff wisten de Russen naar het Oost-Pruisische meren- en moerassengebied te lokken. De samenwerking tussen de twee Russische legers was slecht. Bij Tannenberg (26-30 augustus 1914) werd het Narevleger verslagen en bij de Masoerische meren (6-15 september 1914) het Njemenleger. Bij Tannenberg verloren de Russen dertigduizend man, doden en vermisten, en maakten de Duitsers bijna honderdduizend krijgsgevangenen; bovendien werden vijfhonderd stukken geschut veroverd. De Duitse verliezen aan doden, gewonden en vermisten bedroegen ongeveer dertienduizend man. In de Slag bij de Masoerische meren verloren de Russen honderdvijfentwintigduizend man aan doden, gewonden en vermisten, tegen de Duitsers tienduizend man.

Hoewel de eer van de overwinning bij Tannenberg naar von Hindenburg ging, was de basis van het militaire succes een door kolonel Max Hoffmann opgesteld plan.

De veldslagen bij Tannenberg en de Masoerische meren betekenden een keerpunt in de oorlog aan het Oostfront. Vanaf september 1914 waren de Russen voorgoed in het defensief gedrongen.