Gepubliceerd op 30-07-2017

Lausanne, Conferentie van (16 juni-9 juli 1932)

betekenis & definitie

De laatste internationale conferentie over de Duitse herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog.

In november 1931 deelde de Duitse regering mee dat verdere betalingen door de economische crisis onmogelijk waren. Een rapport van een commissie van de Bank van Internationale Betalingen in Basel concludeerde dat Duitsland in 1932 inderdaad onmogelijk zou kunnen betalen. De commissie adviseerde een conferentie over de oorlogsschulden te houden.

Na lange onderhandelingen werd in Lausanne besloten de herstelbetalingen in hun oude vorm af te schaffen; Duitsland zou onder soepele voorwaarden nog drie miljard mark betalen en een obligatielening van honderdvijftig miljoen Engelse ponden tegen een rente van vijf procent aan de Bank voor Internationale Betalingen in Basel verschaffen.

De Verenigde Staten waren er echter op tegen dat door het stopzetten van de herstelbetalingen Frankrijk en Groot Brittannië hun oorlogsschulden aan Amerika niet verder zouden kunnen aflossen en drongen er daarom op aan dat Duitsland zijn betalingsverplichtingen alsnog zou nakomen. Duitsland betaalde slechts enkele geringe bedragen. Na het aan de macht komen van Hitler werden alle betalingen stopgezet.