Gepubliceerd op 30-07-2017

Bahama's, De

betekenis & definitie

Een archipel van ongeveer zevenhonderd eilanden, waarvan negenentwintig bewoond, in de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida; sinds 10 juli 1973 onafhankelijk.

Een van de Bahama's is het eiland Guanahani waar Columbus op 12 oktober 1492 landde. De eerste Engelse nederzetting werd in 1627 gevestigd. Fransen en Spanjaarden probeerden regelmatig de Bahama's in handen te krijgen of schade toe te brengen. Na het einde van de Amerikaanse Vrijheidsoorlog in 1783 werden de Bahama's definitief Brits bezit. De afschaffing van de slavernij in 1830 was een zware klap voor de plantagelandbouw. Pas in de twintigste eeuw keerde de welvaart terug. In 1940 werden de Bahama's voor negenennegentig jaar aan de Verenigde Staten als militaire basis in gebruik gegeven. Tussen 1940-45 werden grote irrigatiewerken aangelegd die nieuwe plantages mogelijk maakten.

In 1964 kregen de eilanden zelfbestuur; in 1967 werden voor het eerst verkiezingen met algemeen kiesrecht gehouden. De door zwarten beheerste Progressive Liberal Party (PLP, Progressieve Liberale Partij) behaalde evenals de door blanken beheerste United Bahamian Party (UBP, Verenigde Bahamaanse Partij) achttien zetels. PLP-leider Lynden Pindling vormde een regering. Bij de volgende verkiezingen in 1968 kwam de PLP op negenentwintig van de achtendertig zetels. De eilanden kregen op 10 juli 1973 onafhankelijkheid binnen het Britse Gemenebest. In 1983-85 werd onder druk van de Verenigde Staten door een onderzoekscommissie een uitgebreide illegale drugshandel onderzocht. Veel politieke collega's van Pindling werden van betrokkenheid bij de drugshandel beschuldigd. De premier zelf bleef buiten schot. Ondanks de schandalen won de PLP in 1987 opnieuw de verkiezingen.

De algemene verkiezingen van 19 augustus 1992 brachten een politieke aardverschuiving op de Bahama's. De oppositionele Free National Movement (FNM, Vrije Nationale Beweging) behaalde drieëndertig van de negenenveertig zetels in het parlement. De FNM maakte een einde aan een reeks van zes achtereenvolgende verkiezingsoverwinningen van de PLP. De nieuwe premier Hubert Ingraham was in 1984 uit de PLP gezet, omdat hij had geadviseerd functionarissen die openlijk bij de drugshandel waren betrokken, als partijlid te royeren.

De belangrijkste bron van inkomsten van de Bahama's is toerisme; het bankwezen profiteert van de Bahamaanse status van belastingparadijs. Verder zijn de petrochemische industrie en de hout- en drankindustrie van economisch belang.