Lexicon Nederland en België

Liek Mulder (1994)

Gepubliceerd op 02-08-2017

Parijs, Vredes van

betekenis & definitie

Parijs, Vredes van, 1. Vrede van Parijs (20.5.1784) tussen de Noordnederlandse Republiek en Engeland, die de Vierde → Engelse Oorlog afsloot.

De Republiek stond Negapatnam (in India) aan Engeland af en de Engelsen kregen vrije vaart in de Oostindische wateren. De contrabande-overeenkomst van 1674 werd niet hersteld; evenmin gaf Engeland toezeggingen over de vrije vaart van neutrale schepen in oorlogstijd.

2. Eerste Vrede van Parijs 30.5.1814, tussen de geallieerde mogendheden en Lodewijk XVIII van Frankrijk. Frankrijk werd teruggebracht tot de grenzen van 1792 en verloor dus onder andere de Zuidelijke Nederlanden. Aan de Noordelijke Nederlanden werd opnieuw vergroting van het grondgebied beloofd (Congres van → Châtillon; Verdrag van → Chaumont). Nederland was verzekerd van het bezit van de linker Maasoever. De grens ten oosten van de Maas zou nader worden geregeld op het Congres van Wenen. De Rijnprovincies zouden worden gebruikt om Nederland groter te maken en Pruisen en andere Duitse staten schadeloos te stellen. Antwerpen zou worden gedemilitariseerd en de scheepvaart op de Schelde zou vrij zijn.
3. Tweede Vrede van Parijs (20.11.1815) Frankrijk werd teruggebracht tot de grenzen van 1790.

Het Koninkrijk der Nederlanden kreeg Bouillon, Chimay, Philippeville en Mariënburg. Frankrijk moest zevenhonderd miljoen francs oorlogskosten betalen, waarvan het Koninkrijk der Nederlanden zestig miljoen ontving voor de versterking van de zuidgrens.