Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Verziendheid

betekenis & definitie

(hypermetropie): berust in de jeugd op een te korte bouw van de oogappel, waardoor het exacte beeld pas achter het netvlies ontstaat. In het begin kan de verziende d.m.v. zijn accommodatiespieren deze fout ondervangen.

Deze voortdurende inspanning wreekt zich echter door veelvuldige hoofdpijnen en snel optredende vermoeidheid. Op latere leeftijd berust de v. niet op een vormverandering van het oog, maar op vermindering van veerkracht van de lens. Het gebruik van een bundelende lens bespaart de bijziende de moeite van het accommoderen. Daardoor verkommeren de oogspieren voor het instellen van de lens steeds meer. Behandeling: wanneer de functionele stoornis van de spieren op de voorgrond staat, kan men de stoornis verhelpen d.m.v. oefeningen. Aangezien echter ook overspanning van de spieren in het geding is, moeten ontspanning en oogoefeningen hand in hand gaan. Ontspanning door de ogen met de vlakke hand af te sluiten (palméren), het ontspannen van de oogspieren zelf; daarnaast oefeningen voor geestelijke en psychische ontspanning.

De oefening van het gezichtsvermogen, die geleidelijk aan wordt opgebouwd uit ontspannings- en inspanningsoefeningen, moeten aan het individuele geval aangepast worden. Bij scheelzien wordt het schele oog, dat dus minder goed ziet, behandeld tot het zich heeft aangepast aan het gezichtsvermogen van het andere oog en daarmee parallel staat. Deze methode wordt toegepast in de training van het gezichtsvermogen volgens Bates; zie bijziendheid. Oogbaden en oorwassingen met koud water of ogentroostthee, twee maal daags 3 minuten. Wassingen en begieten van het gezicht, wassing van het gehele lichaam, lang-zitbad ter versterking.

< >