Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Luchtbad

betekenis & definitie

behoort tot de belangrijkste hardingsmaatregelen en stimulerende middelen van de natuurgeneeskunde en tot de regelmatige huid- en lichaamsverzorging. Bloedcirculatie, huidstofwisseling, als ook de gehele stofwisseling worden gestimuleerd en uitleidingen uitwasemen worden bevorderd.

Rikli, Lahmann en Just hebben het l. bijzonder nuttig gemaakt voor de ziekenbehandeling.Stoornissen van de klieren met interne secretie en nerveuze aandoeningen worden door het l. gunstig beïnvloed; ook ziekten van de bloedsomloop worden erdoor verbeterd. Er is practisch geen ziekte, waarbij het l. niet van nut is. L. is geen zonnebad en moet daarom op een beschaduwde plaats genomen worden. In de zomer kan met het l. direct in de buitenlucht nemen; in koelere jaargetijden begint men daarmee in een verwarmde kamer. Dagelijks stelt men het ontklede lichaam 15-30 minuten bloot aan de lucht, te beginnen in een verwarmde kamer, waarna men over gaat naar een goed gelucht vertrek; tenslotte met open ramen en als laatste in de buitenlucht. Tijdens het l. moet men door in beweging te zijn zorgen dat het lichaam warmte kan ontwikkelen. Sport of gymnastiek.

Wanneer men neiging heeft tot rillen kan men de huid warm maken door deze te borstelen; wanneer dit niet helpt moet men het 1. afbreken. Tijdens het l. moet men zich steeds prettig voelen. In de zomer zijn de beste tijden de vroege morgen en de late namiddag de zomerse middaghitte is minder geschikt. Wanneer men in training is kan men ook een l. nemen bij temperaturen onder 0°, speciaal in de sneeuw. Dit is vooral goed ter afkoeling na verwarmende maatregelen als bijv. de sauna. Het l. kan samen met een zonnebad genomen worden: daarbij wisselt men zon en schaduw met elkaar af, om na het verwarmen de werking van de afkoeling te benutten. Men neemt het l. geheel ontkleed of in daartoe geëigende, lichte, luchtige kleding dit afhankelijk van omstandigheden en mogelijkheden.