Lexicon der Natuurgeneeskunde

Vraagbaak voor het moderne gezin (Uitgave Milinda Uitgevers, 1981)

Gepubliceerd op 11-06-2020

Grauwe staar

betekenis & definitie

(cataract): vertroebeling van de lens, waardoor een grijze verkleuring van de pupil ontstaat. Naarmate deze zich meer uitbreidt doet hij afbreuk aan de gezichtsscherpte en kan gedeeltelijke blindheid ten gevolge hebben.

Het onderscheid tussen licht en donker kan dan nog waargenomen worden. Kan aangeboren en verworven zijn. Kan zich op elke leeftijd voordoen, meestal in de ouderdom. Veranderingen in de stofwisselingten gevolge van de ouderdom, stoornissen van de interne secretie, bepaalde vergiftigingen leiden tot g.s., evenals verwondingen aan het oog (wondstaar), zware inwendige oogziekten en het beroepsmatig langdurig bloot staan aan infraroodbestraling uit de gloeiende gesmolten glasmassa, zoals dat het geval is bij de glasmakers; zie glasmakersstaar. In laatstgenoemd geval nieuwe arbeidsplaats kiezen. Behandeling: 4 maal daags de ogen uitwassen met ogentroostthee, zitbaden, korte wikkels, begieting vanaf de dij, leemwaterhemden, begieting van het bovenlichaam, afwisselend; op blote voeten lopen en watertreden, gezond basisdieet kan in het beginstadium de ontwikkeling een halt toeroepen. Homeopathie: Causticum D4, Naphthalinum D6, Natrium muriaticum D6, Secale D3-4.

Biochemie: Calcium fluoratum D12, Silicea D12, Kalium phosphoricum D6 2-3 maal daags. Wanneer de staar rijp is: operatie en correctie d.m.v. bril.