Lexicon der Natuurgeneeskunde

Vraagbaak voor het moderne gezin (Uitgave Milinda Uitgevers, 1981)

Gepubliceerd op 11-06-2020

Afleiden

betekenis & definitie

van een stuwing of overvloed aan bloed naar een ander stroomgebied met het doel een bepaald gebied te ontlasten. Van het hoofd leidt men af naar armen, borst, buik of benen, van de borst naar de armen of benen, van de buik naar de benen zelden naar de armen -, van de benen naar buik of armen. Afleiden naar de voeten: op blote voeten lopen, dauw-, sneeuw-, watertreden, voetbaden, knie- en dijbegieting, voet-, been-, kuitomslagen, natte sokken.

Afleiden naar de armen: armbaden, armomslagen.

Afleiden naar de buik en onderbuik: korte omslag, lendenomslag, zitbad en klein zitbad. Zitten op natte doek.

Afleiden naar de borst: sjaal.

Afleiden naar de baarmoeder om zwakke of uitblijvende menstruatie te stimuleren bij stoornissen van de interne secretie. Uitwendig: warme voetbaden, mosterdvoetbaden, warme kleine zitbaden, modderbaden, slib-omslagen, warme of afwisselende schedespoelingen, massage van de onderbuik en de dijen, prikkelen van de huid aan de binnenkant van dijbeen, lies, heiligbeen, schaamhaarstreek met etter trekkende middelen, de Baunscheidtmethode, fontanel (etterdracht), bloedzuigers aan de binnenkant van de dij. Inwendig: senneblad, aloë, saffraan, mirre, jeneverbes, muskaat, gember, peper, paprika, mosterd, mierikswortel, ui, knoflook, engelwortel, alsem, duizendguldenkruid, bingelkruid, peterseliezaad, glauberzout. Aan te bevelen bij vetzucht, reuma, zenuw- en gewrichtsontstekingen, huiduitslag, stoornissen in de bloedsomloop, astma, galstenen, slapeloosheid, opgewondenheid, psychosen wanneer deze vergezeld gaan van menstruatiestoornissen.

Afleiden naar de uitscheidingsorganen huid, darm, nieren met het doel lichaam- en stofwisselingsgiften te doen uitscheiden duidt men nauwkeuriger aan met het woord uitleiden. Uitleiden naar de huid: omslagen, huidprikkelende wrijfmiddelen en pleisters. Koppen zetten, bloedzuigers, Baunscheidtmethode, fontanel, enz.

Uitleiden naar de darm: darmbaden, laxeermiddelen.

Uitleiden naar de nieren: urinedrijvende middelen.

Uitleiden naar de maag: braakmiddelen, maagspoeYmg.

Aftreksel: een waterig extract van plantendelen of -mengsels. Wordt bereid met kokend water en moet al naar gelang het voorschrift 515 minuten afgedekt op een warme plaats trekken. Daarna door een zeef gieten of uitpersen, volgens voorschrift. Geneeskrachtige kruidenmengsels 5 minuten laten trekken, dan uitdrukken. Bij de bereiding van gewone thee, zeven door een linnen doek en de achterblijvende vaste bestanddelen met de doek geheel uitwringen.