Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Aderverkalking

betekenis & definitie

slagaderverkalking (artériosclérose): bloedvaten zijn in hoge mate veerkrachtig. Aan deze veerkracht zijn echter grenzen, want bij het ouder worden neemt ze af.

Of dit proces in de afzonderlijke gevallen vroeger of later optreedt, wordt deels bepaald door aanleg, waarbij ook erfelijke aanleg een rol speelt. Vroegtijdige slijtage van de vaten door lichamelijke en geestelijke overmatige inspanning, ondoelmatige leefwijze in het bijzonder op het gebied van de voeding, misbruik van genotvergiften, in het bijzonder nicotine, syfilitische ziekten, suikerziekte, vetzucht, jicht, enz. leiden reeds vroeg tot ingrijpende veranderingen. De veerkrachtige vezels in het vaatweefsel verkwijnen. De binnenste huid van de vaten verslapt, bindweefsel en cholesterol komen ervoor in de plaats. Deze worden voor een deel weer afgebroken en door onoplosbare kalkzouten vervangen. Aan dit proces dat aan het eind van de hele ontwikkeling staat, dankt deze ziekte haar naam.

Aderverkalking kan zich zowel in de grote als in de kleinste aderen ontwikkelen. Die gebieden, waaraan in het leven hoge eisen gesteld worden, worden meestal door de ziekte aangetast. Bij hoofdwerkers de vaten in de hersenen, bij anderen de vaten in armen of benen, maar van wetmatigheid is hier eigenlijk geen sprake. Behalve verlies aan veerkracht veroorzaakt a. te geringe doorbloeding van de betreffende gebieden en verhoogde brosheid van de aderen. Daarvan kunnen breuken en bloedingen het gevolg zijn. Plaatselijk dunner worden van de vaatwand kan leiden tot verwijding met het gevaar van breken.

In de kleinere en allerkleinste vaten kan de dunne plek geheel gesloten worden. Daar aderverkalking berust op een slijtageproces, dat tot vernietiging van gezonde weefsellagen van de vaten heeft geleid, is herstel van de vroegere toestand in de zin van werkelijk genezen niet altijd mogelijk. Het zwaartepunt ligt hier op de preventie, door de juiste leefwijze kan men de stoornissen voorkomen of voortgang ervan een halt toeroepen. Suikerziekte en tabaksmisbruik bevorderen het ontstaan en de uitbreiding van a. Cholesterolrijk voedsel met vetten, zonder onverzadigde vetzuren is een essentiële oorzaak. Amerikaanse artsen hebben in een reeks onderzoekingen bij Eskimo’s, die voornamelijk van dierlijk voedsel leven en daardoor in veel gevallen vroegtijdig aderverkalking krijgen, met cholesterolarme voeding goede genezingsresultaten op grote schaal weten te bewerkstelligen. Behandeling: gezonde, zuiver plantaardige voeding, absoluut nicotineverbod, luchtbad, lichte gymnastiek, beweging, eenvoudige waterbehandelingen ter bevordering van de bloedsomloop: wassingen van het gehele lichaam, arm-, voet-, wisselvoetbaden, begieten vanaf knie en dij; ademoefeningen, regelen van de stoelgang.

Vruchtensappen en thee’s van knoflook, meidoorn, blaaswier, heermoes, hennepnetel, maretak. Thee tegen aderverkalking: 2 delen blaaswier, 3 delen maretak, 2,5 deel heermoes, 2,5 deel meidoornvruchtjes. 1 theelepel laten trekken. Driemaal daags 1 kopje. Homeopathie: Barium carbonicum of jodatum D4-10, Aurum D4-6, Arnica D3-6, Ambra D2-3, Glonoinum D4-6, Viscum album 0 D2. Biochemie: Calcium phosphoricum D6, Calcium fluaticum Dl2, Silicea Dl2 als voornaamste middelen afwisselend gebruiken; daarnaast Magnesium phosphoricum D6 bij kransaderverkalking; Natrium phosphoricum D6 bij oververzuring; Natrium muriaticum D6 bij bloedarmoede, koude rillingen, verstopping.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!