Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Spaarkrediet

betekenis & definitie

Spaarkrediet is een vorm van doorlopend krediet. Gedurende de looptijd van het krediet wordt de lening echter niet afgelost, maar betaalt de kredietnemer alleen rente. Door middel van een spaarverzekering wordt kapitaal opgebouwd, zodat de lening aan het einde van de looptijd afgelost kan worden.

Net als bij een doorlopend krediet is er bij een spaarkrediet sprake van een kredietlimiet. Dit limiet is afhankelijk van de financiële situatie van de kredietnemer. Ook de wensen van de kredietnemer spelen een rol: een hoog limiet maakt een groot krediet mogelijk, maar zorgt wel gemakkelijk voor een hogere schuld. Met een spaarkrediet kan elk gewenst bedrag worden opgenomen, zolang de maximale kredietlimiet niet overschreden wordt.

Bij het afsluiten van een spaarkrediet worden er eigenlijk twee zaken afgesloten. Allereerst de rentekredietovereenkomst. Deze overeenkomst bepaalt dat er rente betaald moet worden over het bedrag dat de kredietnemer heeft opgenomen. Hiernaast wordt ook een spaarverzekering afgesloten, vaak voor een langere periode. Voor deze verzekering wordt een premie betaald. De voorwaarden en tarieven van de verzekering zijn zo ingesteld dat aan het einde van de looptijd er genoeg premie is opgebouwd om de lening van het spaarkrediet af te kunnen betalen.

Een van de voordelen van een spaarkrediet is dat de maandelijks kosten laag zijn, omdat alleen de rente betaald moet worden. Ook is het mogelijk om boetevrij af te lossen. Dit kan voordelig zijn, omdat hierdoor de rentekosten dalen. Bovendien beschikt de kredietnemer alleen maar over het bedrag dat hij of zij daadwerkelijk nodig heeft.

Een nadeel is dat door de spaarverzekering de kosten van een spaarkrediet hoger zijn dan bij een doorlopend krediet. Bovendien is de looptijd van een spaarkrediet vaak erg lang. Het is dus vooral interessant als een kredietnemer over een langere periode geld nodig heeft.