Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Overbruggingskrediet

betekenis & definitie

Overbruggingskrediet is een lening die wordt afgesloten als een consument de overwaarde van zijn of haar verkochte woning wil gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning, terwijl deze overwaarde nog niet ontvangen is. Op het moment dat de overwaarde uitgekeerd wordt, kan de kredietnemer het overbruggingskrediet boetevrij aflossen.

Omdat de overwaarde pas uitbetaald wordt als de verkoop van de woning volledig is afgerond biedt een overbruggingskrediet uitkomst voor consumenten die meteen door willen stromen naar een nieuwe woning. Deze lening zorgt wel voor hogere maandlasten, want een kredietnemer betaalt dan de maandlasten van de oude woning, de nieuwe woning en het overbruggingskrediet.

Een overbruggingskrediet kan ook afgesloten worden als de precieze overwaarde nog niet vast is gesteld, maar kredietverstrekkers doen dit vanwege het financiële risico liever niet. In het geval dat de overwaarde van een huis lager uitvalt dan verwacht moet de kredietnemer namelijk het verschil uit eigen middelen betalen. Dit levert een financieel risico op, omdat niet elke kredietnemer hiertoe in staat is. Ook is het niet zeker dat het huis op korte termijn met overwaarde verkocht wordt. Kredietverstrekkers sluiten daarom liever een overbruggingskrediet af als de koopakte al getekend is.

Gaat een kredietverstrekker toch akkoord met een overbruggingsakkoord zonder de zekerheid van een koopakte, dan geldt er relatief korte termijn waarin het krediet afgelost moet worden. Dit varieert van zes maanden tot twee jaar. Tevens hanteren kredietverstrekkers in dat geval een maximaal percentage van de verwachte opbrengst van de woning dat ze aan overbruggingskrediet willen uitkeren.

Als de woning waarvoor het overbruggingskrediet is afgesloten eigendom is van de kredietnemer en tevens het hoofdverblijf van de kredietnemer vormt, is de rente van dit krediet fiscaal aftrekbaar. Tevens is de lening aflossingsvrij, wat inhoudt dat de lening aan het einde van de looptijd in één keer wordt terugbetaald.