Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Huurkoop

betekenis & definitie

Huurkoop is een vorm van lenen waarbij een bepaald product naar verloop van tijd wordt afbetaald. In plaats van een product te kopen, maakt huurkoop het mogelijk om periodiek een bedrag te betalen, inclusief rente. Aan het einde van de looptijd van de huurkoop is het product volledig afbetaald.

Huurkoop wordt veelal toegepast bij de aanschaf van een bepaald product. Het kan voorkomen dat men bijvoorbeeld een auto of een nieuwe wasmachine wilt kopen, maar even niet genoeg geld heeft om het volledige bedrag in een keer te betalen. Soms is het dan mogelijk om het product op basis van huurkoop aan te schaffen. Bij het afsluiten van de huurkoop wordt er op basis van de prijs van het product een vast bedrag vastgesteld dat men periodiek moet aflossen. Na verloop van tijd heeft men, door meerdere periodieke betalingen, het gehele bedrag volledig afgelost. Op het moment dat men het volledige bedrag heeft afgelost, loopt de huurkoop af en is het product volledig aangeschaft.

Huurkoop is een vorm van goederenkrediet, het is een lening die uitsluitend is gericht op de aanschaf van een bepaald product. Net als bij vrijwel alle andere leningen, dient men bij huurkoop ook rente te betalen. Men betaalt bij huurkoop rente over het bedrag dat men nog heeft open staan. Huurkoop heeft als voordeel dat men niet bij een bank of andere instantie geld hoeft te lenen, waarbij vaak een hogere rente wordt gehanteerd. Daarnaast heeft de kredietverstrekker het voordeel dat het product zijn of haar eigendom blijft, totdat het totale bedrag is afgelost. Wanneer de koper van het product zijn of haar verplichtingen niet kan nakomen, kan de verstrekker van de lening het product terugvorderen.