Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Budgetbeheer

betekenis & definitie

Budgetbeheer is een vorm van hulp waarbij er toezicht wordt gehouden op iemands financiële situatie. Bij budgetbeheer wordt al het geld van iemand op een speciale spaarrekening gestort, waarmee vervolgens eerst alle vaste lasten van deze persoon worden betaald, voordat het geld ter beschikking komt voor de betreffende persoon.

Budgetbeheer is bedoeld om rust te geven in een financiële situatie. Voor sommige personen is het lastig om iedere maand aan alle vaste lasten te voldoen. Dit gaat veelal gepaard met het niet kunnen afbetalen van leningen. Met budgetbeheer wordt iemands financiële situatie beheert door een andere partij, dit is in veel gevallen bijvoorbeeld de gemeente waar men woont. Bij budgetbeheer worden alle inkomsten van een persoon gestort op een speciale rekening die wordt beheerd door de andere partij. Deze zorgt er vervolgens voor dat het geld op de spaarrekening ten eerste wordt aangewend om aan alle vaste lasten te voldoen. Hierbij kan worden gedacht aan de huur, gas, water en elektriciteit. Daarnaast kan men alle overige rekeningen opsturen naar het budgetbeheer, zodat ook deze kunnen worden betaald. Geld dat nodig is voor deze rekeningen wordt door budgetbeheer eventueel opgespaard. Nadat alle rekeningen zijn betaald, maakt budgetbeheer een bedrag over dat is bedoeld voor boodschappen en andere noodzakelijk uitgaven. Budgetbeheer is er altijd op gericht om de verantwoordelijkheid over de financiën uiteindelijk weer bij de persoon zelf neer te leggen.

Budgetbeheer kan bij veel gemeentes worden aangevraagd, maar ook onafhankelijke instanties bieden budgetbeheer aan. In het laatste geval zijn er doorgaans wel kosten verbonden aan het budgetbeheer, dit kan echter nog voordeliger zijn dan het langdurig hebben van openstaande schulden en het niet goed kunnen betalen van de vaste lasten.