Leasebegrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 06-09-2016

Zakenauto

betekenis & definitie

Een zakenauto is een auto die door werknemers voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt. Daarnaast is het mogelijk om de auto ook privé te gebruiken, maar in dat geval wordt er een deel van de cataloguswaarde bij het belastbaar inkomen opgeteld (bijtelling).

Vrijwel alle eigenaren van een zakenauto hebben te maken met bijtelling. Deze bijtelling is verplicht wanneer er jaarlijks met een zakenauto meer dan 500 kilometer privé wordt gereden. Onder deze privé-kilometers valt ook het woon-werkverkeer. De hoogte van de bijtelling wordt bepaalt door de cataloguswaarde van de auto en het energielabel. Zo geldt voor zakenauto’s met een CO2-uitstoot van 0 g/km tot 2018 een laag bijtellingstarief van 4%. Voor een actueel overzicht van het geldende bijtellingstarief kan de Belastingdienst geraadpleegd worden.

Wanneer met een zakenauto ook privé gereden wordt moet hierover BTW betaald worden. Dit geldt ook wanneer het aantal privé-kilometers lager is dan 500 kilometer per jaar. Deze BTW-vergoeding moet door de werkgever betaald worden bedraagt een bepaald percentage van de aanschafwaarde van de auto.

Alle kosten die voor het gebruik van een zakenauto gemaakt worden, zoals aanschaf, brandstof, onderhoud, verzekeringen, wasserette, reparaties, zijn aftrekbaar van de Belasting. Dit is een groot verschil met een auto die prive gereden wordt. Het is wel mogelijk om met een privéauto een vergoeding per zakelijk gereden kilometer af te trekken van het belastbaar inkomen. Voor de overige kosten geldt dit echter niet.

Het maakt verschil of de zakenauto een personenwagen of bestelbus is. Voor een personenauto gelden bovenstaande regels, maar een bestelwagen heeft nog een paar extra fiscale voordelen. Dit geldt alleen wanneer de bestelwagen op naam van de onderneming staat. In dat geval hoeft er een minder hoge wegenbelasting betaald te worden en een vrijstelling van de BPM.