Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

WA-verzekering

betekenis & definitie

Een WA-verzekering is een wettelijk verplichte verzekering voor eigenaren van een (motor)voertuig. Een WA-verzekering dekt materiële schade en letsel die onopzettelijk door het (motor)voertuig aan een andere (motor)voertuig en de inzittenden wordt aangericht. Schade aan het eigen (motor)voertuig wordt niet gedekt door de WA-verzekering.

De term WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering, ook wel autoverzekering genoemd, is verplicht gesteld om te garanderen dat bij een ongeluk de benadeelden altijd een schadevergoeding krijgen. Diegene die het ongeluk heeft veroorzaakt heeft geen recht op een schadevergoeding bij een WA-verzekering.Uiteraard is het wel mogelijk om ook verzekerd te zijn voor schade aan het eigen (motor)voertuig. Hiervoor moet echter een aanvullende verzekering voor worden afgesloten.

Wanneer een ongeluk heeft plaatsgevonden wordt er bepaalt wie hiervoor verantwoordelijk is. De benadeelde partij kan dan de schade verhalen op de verzekeringsmaatschappij van de verantwoordelijke partij. Die betaalt dan het schadebedrag uit aan de benadeelde partij.

In principe betaalt de verzekeringsmaatschappij altijd uit, behalve als de schade opzettelijk is toegebracht, de bestuurder niet in het bezit is van een geldig rijbewijs of wanneer de bestuurder onder invloed van drugs of alcohol was. Ook moet de auto gebruikt worden voor het doel dat bij de verzekering bekend is.

De hoogte van de premie wordt bepaalt door het type auto, het aantal gereden kilometers per jaar en de hoogte van de no claim korting. Hoe meer schadevrije jaren de bestuurder op zijn naam heeft staan, hoe hoger de korting is.

Een WA-verzekering wordt door veel mensen verward met een aansprakelijkheidsverzekering. Het verschil tussen beide verzekeringen is dat een WA-verzekering gericht is op (motor)voertuigen, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering van toepassing is op alle schade die onbedoeld wordt aangericht aan een ander. Bovendien is een WA-verzekering verplicht, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering optioneel is.