Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Voorloopauto

betekenis & definitie

Een voorloopauto is een auto die gebruikt wordt om de periode totdat de nieuwe leaseauto geleverd wordt te overbruggen. De meeste leasemaatschappijen bieden voorloopauto’s aan, omdat het vaak lang duurt voordat een nieuwe leaseauto geleverd wordt.

Voor leaserijders is vaak noodzakelijk om een auto tot hun beschikking te hebben, omdat ze deze gebruiken voor het woon-werk verkeer of voor het werk zelf. Wanneer een leaserijder een nieuwe leaseauto besteld heeft, moet hij of zij vaak lang wachten totdat deze auto geleverd is. De auto wordt namelijk helemaal afgestemd op de wensen van de leaserijder en moet in sommige gevallen nog gebouwd worden.

Omdat de leaserijder in veel gevallen de oude leaseauto al in heeft moeten leveren of nog geen leaseauto heeft gehad bieden vrijwel alle leasemaatschappij een voorloopauto aan. Deze auto is in het bezit van de leasemaatschappij en om die reden direct voorhanden.

Een voorloopauto is vaak voordeliger dan een huurauto, omdat de huurauto per week of maand betaald moet worden en via een andere partij gehuurd moet worden. Omdat leasemaatschappij standaard voorloopauto’s op voorraad hebben, kunnen ze hiervoor lagere kosten in rekening brengen.

Net als over een reguliere leaseauto moet over het gebruik van een voorloopauto bijtelling betaald worden. De voorloopauto is namelijk een auto die zowel zakelijk als privé gebruikt wordt en dan is de bijtelling verplicht. Omdat de leaserijder de voorloopauto alleen voor een relatief korte periode gebruikt wordt, wordt de bijtelling wel omgerekend naar de betreffende periode.