Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Verzekeringsplicht

betekenis & definitie

Eigenaren van een motorrijtuig zijn door wettelijk verplicht voor hun voertuig een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die de verzekerde aanricht met zijn voertuig aanricht bij een ander. De verzekeringsplicht is bedoelt om slachtoffers van verkeersongevallen bij schade en letsel een schadevergoeding te garanderen.

Deze verzekeringsplicht is vastgelegd in de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, die in 1965 is ingevoerd. Door eigenaren van een motorrijtuig te verplichten hun voertuig WA te verzekeren krijgen slachtoffers van een verkeersongeluk altijd een schadevergoeding van de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Hierop zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Een verzekeraar hoeft niet uit te keren als de verzekerde geen geldig rijbewijs had, onder invloed was van alcohol of drugs, het ongeval opzettelijk veroorzaakt heeft of het voertuig voor een ander doel gebruikte dan bij de verzekeraar bekend was. In een dergelijk geval moet de schade op de aansprakelijke bestuurder zelf verhaald worden.

Wanneer het ongeluk veroorzaakt is met een gestolen auto hoeft de verzekeraar ook niet uit te keren, aangezien de verzekerde auto zonder toestemming van de eigenaar gebruikt is. In dat geval kunnen slachtoffers aanspraak maken op het Waarborgfonds Motorverkeer, dat de schade dan alsnog zal vergoeden. Slachtoffers kunnen zich ook tot dit fonds wensen wanneer de veroorzaker van het ongeval niet bekend is.

Het verschilt per leasemaatschappij en soort leaseovereenkomst of de leaseauto WA verzekerd is. Bij operational lease is dit vrijwel altijd het geval, omdat de leasemaatschappij juridisch en financieel eigenaar van de auto is. Bij financial lease is het gebruikelijk dat de lessee verantwoordelijk is voor de verzekeringsplicht.