Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Vervaldatum

betekenis & definitie

De vervaldatum is het moment waarop een leasecontract beëindigd wordt. De vervaldatum wordt vastgesteld op het moment dat de lessee en de leasemaatschappij het leasecontract tekenen. Het is doorgaans niet mogelijk om boetevrij het leasecontract eerder op te zeggen voor de afgesproken vervaldatum.

De vervaldatum is van belang bij het bepalen van de voorwaarden van het leasecontract. Het moment wanneer het leasecontract komt te vervallen bepaalt namelijk de looptijd van de leaseovereenkomst. En de looptijd is onder andere weer van invloed op de hoogte van de maandelijkse lasten.

Vaak ligt de vervaldatum na 48 of 60 maanden na ingang van het leasecontract. Dit kan per leasemaatschappij en leasecontract verschillen. Wanneer de vervaldatum is gepasseerd zijn er grofweg twee opties mogelijk voor de lessee. De eerste optie is om de leaseauto terug te geven aan de leasemaatschappij en te kiezen voor een compleet nieuw leasecontract. Dit gebeurt voornamelijk bij operational lease.

De tweede mogelijkheid is om de auto (eventueel tegen een vooraf afgesproken slottermijn) te kopen van de leasemaatschappij. Dit gebeurt meestal bij financial lease. Bij deze leasevorm kiest de lessee de leaseauto namelijk zelf uit, met het doel deze gedurende de looptijd van het contract af te betalen. Bij het bereiken van de vervaldatum kan de lessee dan eigenaar van de auto worden.

De optie om de auto te kopen bij het bereiken van de vervaldatum is een wezenlijk onderdeel van een leaseovereenkomst. Wanneer deze koopoptie niet is opgenomen is het leasecontract immers niets meer dan een huurovereenkomst. Echter, in de praktijk blijkt dat bij operational lease de koopoptie lang niet altijd aanwezig te zijn. Bij financial lease is het daarentegen vaak verplicht om bij de vervaldatum de leaseauto over te nemen.