Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Terugkoopverklaring (TKV)

betekenis & definitie

Een terugkoopverklaring is een overeenkomst waarbij de leverancier van een auto garandeert dat de gekochte auto na een bepaalde periode door de leverancier weer teruggekocht wordt voor een vooraf afgesproken prijs. De leverancier koopt de auto echter alleen terug als er aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

Een terugkoopverklaring maakt het kopen van een auto aantrekkelijker, omdat de eigenaar er verzekerd van is dat na een bepaalde periode een vastgesteld bedrag voor de auto ontvangen wordt. Hierdoor is de totale investering die voor de auto gedaan moet worden minder groot.

Het nadeel van een terugkoopverklaring is dat de koper wel de auto volledig uit eigen vermogen moet betalen. Een terugkoopverklaring is dus geen vorm van financiering. Het kan echter wel mogelijk zijn om een auto met financiering te kopen en met de opbrengst van de verkoop de lening af te betalen.

Hoewel er bij een terugkoopverklaring sprake is van een gegarandeerde terugkoop van de auto voor een garandeerde prijs zijn hieraan uiteraard wel voorwaarden verbonden. Zo moet de auto in goede staat zijn en mag de auto maar een bepaald aantal kilometers hebben gereden. Het verschilt per contract wat de gevolgen zijn wanneer deze voorwaarden door de eigenaar van de auto geschonden zijn.

Bij een leaseovereenkomst kan er geen sprake zijn van een terugkoopverklaring. De auto blijft namelijk juridisch gezien gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst in handen van de leasemaatschappij. Pas wanneer de auto gekocht wordt door de lease is hij of zij eigenaar van de auto. Het kopen van de auto gebeurt echter pas bij het aflopen van de leaseovereenkomst.