Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Tender

betekenis & definitie

Een tender (ook wel aanbesteding genoemd) is een verzoek van een onderneming aan meerdere partijen om een offerte te maken die past bij de specifieke behoeften van de onderneming. Hierbij kan de onderneming gefundeerd bekijken welke partij het beste aanbod heeft.

Een tender biedt een onderneming dus de mogelijkheid om heel gedetailleerd de verschillende voorwaarden van een offerte te bekijken en deze te vergelijken met de andere aangeboden offertes. Onder andere bij het aangaan van leasecontracten wordt er door grote ondernemingen gebruik gemaakt van een tender.

Niet alleen de mogelijkheid om gedetailleerd verschillende offertes te bekijken maakt een tender aantrekkelijk. Doordat alle partijen die een offerte aanbieden gebaat zijn bij het binnenhalen van de opdracht kan het voorkomen dat er een lagere prijs geboden wordt, wat voordelig is voor de vragende partij.

Een tender was lange tijd voornamelijk een instrument van de overheid om de beste partij voor een opdracht te vinden. Maar steeds meer grote ondernemingen maken tegenwoordig ook gebruik van tender vanwege de eerder genoemde voordelen.