Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Slotsom

betekenis & definitie

De slotsom is het resterende bedrag dat bij een financial leaseovereenkomst nog open staat nadat alle maandtermijnen betaald zijn. De slotsom is optioneel, het kan ook dat dit bedrag verdeelt wordt over de maandtermijnen. De hoogte van de slotsom wordt voorafgaand aan de leaseovereenkomst bepaalt en ligt dus altijd vast.

Het voordeel van een slottermijn is dat gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst een lager bedrag betaald hoeft te worden. Hierdoor rijdt de lessee voor langere tijd erg voordelig in een leaseauto. Dit betekent echter wel dat aan het einde van de looptijd het openstaande bedrag in een keer betaalt moet worden.

Bij financial lease neemt de lessee de auto aan het einde van de looptijd over. De slotsom moet dan volledig betaald zijn. Maar ook wanneer de lessee besluit om de auto niet over te nemen is hij of zij verplicht de slotsom volledig te betalen. Wanneer de lessee besluit de auto niet over te nemen is de meest logische zet om de auto te verkopen en vervolgens met de opbrengst de slotsom af te betalen.

Omdat leasen in feite een lening is moet er over de totale waarde van de auto rente worden betaald. Dit houdt in dat gedurende de looptijd ook rente over de slotsom wordt betaalt. De aflossing gebeurt echter eenmalig bij het einde van de looptijd. Ook wanneer de lessee aan het einde van de looptijd besluit de auto niet te willen overnemen is hij of zij verplicht om de slotsom te betalen.