Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

ROB

betekenis & definitie

ROB is de afkorting voor reparatie, onderhoud en banden. ROB is een verzamelnaam voor deze kostenpost, die uitgedrukt wordt in centen per kilometer. Bij operational lease komen de kosten van ROB voor de rekening van de leasemaatschappij, bij financial lease is de lessee verantwoordelijk voor het betalen van deze kosten.

ROB betreft met andere woorden de kosten die periodiek en onverwachts gemaakt worden om de auto in goede staat te houden. Het type leaseovereenkomst bepaalt wie verantwoordelijk is voor ROB en de kosten ervan. Bij operational lease betaalt de lessee een vast bedrag per maand en een deel van dat bedrag is bedoelt voor ROB. Vaak verzorgt de leasemaatschappij dan al het onderhoud en reparaties.

Het kan echter ook voorkomen dat een leasemaatschappij met lessee’s afspreekt dat tot onder bepaalde voorwaarden onderhoud, reparaties en banden vervangen op eigen initiatief mag gebeuren. In dat geval worden de kosten nog steeds vergoedt door de leasemaatschappij, maar hoeven lessee’s niet voor elk bezoek aan de garage toestemming te vragen of de onkosten te declareren. Dit zorgt voor een soepelere afhandeling en minder bureaucratie.

Bij financial lease ligt de verantwoordelijkheid voor ROB volledig bij de lessee. Dit heeft te maken met het economische eigendom, dat bij financial lease toebehoort aan de lessee. Dit betekent dat de lessee alle bijkomende kosten van de auto moet betalen en zelf het initiatief moet nemen om de auto te onderhouden, reparaties uit te laten voeren en banden te laten vervangen. Omdat de lessee economisch gezien eigenaar van de auto is moeten ook alle kosten van ROB door de lessee betaalt worden.