Leasebegrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 06-09-2016

Restwaarde

betekenis & definitie

De restwaarde is de waarde van een goed na een bepaalde periode, vaak enkele jaren. Met betrekking tot leasing is het voor zowel de lessee en lessor van belang om de restwaarde berekenen, zodat men bij een eventuele overname van de auto een goede prijsindicatie heeft.

Vrijwel ieder goed wordt in de loop der jaren minder waard. Voor een onderneming is het van belang om deze waardevermindering in kaart te brengen, zodat men een goed overzicht heeft van het totaal aan bezittingen. Voor particulieren is de restwaarde van belang bij (duurzame) goederen die men door wilt verkopen of juist zelf wilt aanschaffen.

Met betrekking tot leasing is het gebruikelijk dat de restwaarde van tevoren wordt berekend en in het leasecontract wordt opgenomen. Voor de lessor geeft dit inzicht in de waardevermindering van de bezittingen. Voor de lessee geeft dit een beeld over een eventuele overname van het goed na afloop van de lease periode. Hoewel de restwaarde voor veel duurzame goederen, bijvoorbeeld auto’s, goed is in te schatten, is er altijd een risico dat het betreffende goed meer in waarde daalt in de betreffende periode dan vooraf werd voorspeld. Deze onverwachte waardevermindering noemt men het restwaarderisico. Afhankelijk van de vorm van leasing is het restwaarderisico voor de lessee of voor de lessor.

Het berekenen van de restwaarde is niet gemakkelijk, men moet met behoorlijk wat variabelen rekening houden. In geval van een auto kan men echter een vrij ruwe inschatting maken door de cataloguswaarde van de betreffende auto te achterhalen. Daarnaast dient men een inschatting te maken van de waardevermindering van de auto per jaar en het aantal jaar dat de auto in gebruik is. Hoewel dit een ruwe inschatting geeft, kan de werkelijke restwaarde hier van verschillen.