Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Registratie tenaamstelling leasemaatschappijen (RTL)

betekenis & definitie

De registratie tenaamstelling leasemaatschappijen (RTL) is een hulpmiddel voor leasemaatschappijen om een auto in het kentekenregister op naam van de lessee te zetten. Tegelijkertijd wordt in apart register opgenomen tot welke leasemaatschappij de auto behoort. Ook kan hier aangegeven worden wie verantwoordelijk is voor de verplichtingen van de auto.

Normaal gesproken zet de eigenaar van een auto de auto op zijn of haar eigen naam in het kentekenregister. Maar bij een leaseauto is dit wat ingewikkelder, omdat het juridische eigendom altijd in handen is van de leasemaatschappij en in het geval van operational lease het economische eigendom ook. Het gebruiksrecht is echter in handen van de lessee.

Om die reden is het vaak handiger om de auto op naam te zetten van de lessee. Maar omdat het eigendom in handen is van de leasemaatschappij heeft de RDW de registratie tenaamstelling leasemaatschappijen in het leven geroepen. Alle officieel geregistreerde lease- en financieringsmaatschappijen kunnen hier gebruik van maken. Op deze manier wordt het gebruiksrecht en het eigendom duidelijk vastgelegd.

In de registratie tenaamstelling leasemaatschappijen wordt niet alleen vastgelegd wie de gebruiker is van de auto. Ook kunnen leasemaatschappijen hierin bepalen wie verantwoordelijk is voor de APK, de WA-verzekering en de houderschapbelasting. Ook kan het systeem gebruikt worden om aan te geven of de leasemaatschappij of de lessee de boetes ontvangt. En ten slotte kunnen leasemaatschappijen in dit systeem duidelijk maken waar het overschrijvingsbewijs van de auto zich bevindt.