Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Reële koopoptie

betekenis & definitie

De reële koopoptie is het vooraf afgesproken bedrag dat een lessee voor een auto moet betalen als hij of zij deze wil kopen. Dit bedrag moet afgestemd zijn op de verwachte waarde van de leaseauto aan het einde van de looptijd van de leaseovereenkomst.

Een reële koopoptie komt voornamelijk voor bij operational lease. Bij deze leasevorm is de lessee aan het einde van de looptijd van de leaseovereenkomst namelijk niet automatisch eigenaar van de auto. Wanneer er een reële koopoptie is afgesproken kan de lessee wel eigenaar worden, door het afgesproken bedrag te betalen.

Bij financial lease is de reële koopoptie vrijwel niet van belang. In dit geval kiest de lessee namelijk een auto uit, die hij of zij van de leasemaatschappij leaset/afbetaald. Aan het einde van de looptijd is de lessee in de meeste gevallen eigenaar van de auto. Het kan voorkomen dat er nog een slottermijn betaald moet worden. Dit is echter het resterende bedrag van de aanschafwaarde van de auto en niet de marktwaarde van de auto op dat moment.

Hoewel de reële koopoptie dus met name bij operational lease voorkomt is dit niet altijd het geval. Lessee’s die een operationele leaseovereenkomst aangaan met een leasemaatschappij leveren de auto namelijk vrijwel altijd weer in als het leasecontract is afgelopen. Echter, de reële koopoptie hoort technisch gezien wel bij de leaseovereenkomst. Zonder deze optie om de auto te kopen is operational lease namelijk in feite een vorm van huren.

Het is echter niet wettelijk verplicht om een reële koopoptie in de leaseovereenkomst op te nemen, waardoor het in veel gevallen ook niet gebeurt. Voor een leasemaatschappij is een dergelijke optie namelijk niet perse voordelig, omdat zij vaak grootschalige verkoopcontracten voor hun auto’s afsluiten met grote partijen.